21 Mart 2013 Perşembe

Dövme modellerinin anlamları nelerdir?

DÖVME MODELLERİNİN ANLAMLARI


Eskiden beri bir şeyleri sembolize etmek için ( güç, gurur, dayanıklılık vs. gibi ) bu özellikleri taşıyan canlıların resimleri kullanılmış ve bu özellikler taklit edilmiştir. Genelde dövme yapımında resmedilen çoğu canlı figürlerinin ( özellikle hayvanlar ) iyi yanları anlam olarak temel alınmış ve yapılmıştır ve halen de yapılmaya devam etmektedir. Dövme olarak tercih edilen canlı ya da cansız varlıkların ne anlam taşıdığı hep bir tartışma konusu olmuştur fakat burada önemli olan şey sizin niyetinizdir ki siz bir dövme yaptırırken ona ne anlam yüklemek istiyorsanız dövmenizin anlamı odur. Yine de dünyanın geri kalan kısmında klasikleşmiş bazı desenler vardır ki anlamları artık benimsenmiş ve kabul edilmiştir. İşte bunlardan bazıları aşağıda kısa açıklamaları ile verilmiştir.


HAYVAN MOTİFLERİ


Kelebek Dövme Modelleri :

Kişisel değişimin inanılmaz gücünü aktarmanın güzel bir yolu, bir dövme stili olarak kelebek oldukça popüler olmuştur. Kelebeğin enerjisi, denge dönüşüm ve zarafetle bağdaştırılır. Kelebek aşağı sırt bölgesi için güzel bir motif oluşturur.


Kartal Dövme Modelleri

:Genelde motorcular, çevreciler, uç spor meraklıları arasında talep edilen bir dövme stilidir. Kartalın enerjisi güç, özgürlük ve aydınlanmayı anlatır.

Doğan Dövme Modelleri

:Acımasız ve görkemli; doğanın korkunç çığlıkları ve güçlü pençeleri özellikle celtic ve amerikan yerli kabileleri arasında popüler bir dövme stili olmuştur. Doğan dürüstlük ve zekânın simgesidir.

Baykuş Dövme Modelleri

:Meşhur ötüşü ve gece yaşayışıyla baykuş hem gençler hem de yaşlılar arasında popülerdir. Baykuş görüşün, bilgeliğin ve anlayışın simgesidir.

Kuzgun Dövme Modelleri

: Poe taraftarları ve büyüye meraklı olanlar arasında yaygındır. Kuzgunun siyah tüyleri ve meşhur dik bakışı çok fazla dövme motifinde bulunur. Kuzgun bilinmeyene ve öbür dünyaya yolculuğu simgeler.

Ayı Dövme Modelleri

: Onun alanını paylaşan diğer hayvanlardan daha üstün olan ayı; gücün, kendini korumanın ve bilgeliğin simgesidir.

Puma Dövme Modelleri

: Dağ aslanı olarak ta bilinen bu ormanın yalnız bekçileri uzaklara ulaşan çığlıklarıyla avına korku salar. Puma liderliğin, sadakatin ve cesaretin simgesidir.

Geyik Dövme Modelleri

: Sessiz ve oldukça saf olan bu güzel, zarif yaratıklar popüler bir yaban yaşam dövme motifidir. Geyik barışın, duyarlılığın ve kibarlığın simgesidir.

Tilki Dövme Modelleri

: Kurnaz ve hızlı olan tilki birçok hayvan benzetme ve simgelendirmelerine konudur. Doğal olarak tilki, zeka, sağduyu ve kurnazlığın simgesidir.

Kurt Dövme Modelleri

: Kurt genelde insana olan aşırı benzerlik ve çekiminden dolayı dövme motifleri arasında sık kullanılır. Bizim evcilleştirilmiş köpeğimizin gelişmiş hali olan kurt öğretme yeteneği, sadakat ve işbirliğini simgeler.

Kurbağa Dövme Modelleri

: Her zıplayışta inanılmaz yol kat edebilen kurbağalar renkli ve oyuncu, şen dövme motiflerindendir. Kurbağa uzun yıllarca iyileştirme güçleriyle saygı duyulan, barışçıl değişim ve uyumluluğa saygıyı simgeler.

Somon ( Koi ) Dövme Modelleri

: Her zaman akıntıya karşı direnen somon balığı azmin kararlılığın simgesidir. Aynısı hayvanın ısrarcı ve kararı totem doğası için de geçerlidir. Uzak doğuda akıntıya karşı yüzerek bahsi geçen efsanevi nehrin kaynağına ulaşan koi bir dragona dönüşerek manevi dünya ile maddi dünya arasında gidip geleceğine inanılır.

Kaplumbağa Dövme Modelleri

: Dünyayı kabuğunun rahatlığıyla dolaşabilen kaplumbağayla su kuyusunu pınarı özdeşleştiren birçok insan vardır. Kaplumbağa korumanın, iyileştirmenin ve iç bilgeliğin simgesidir. Sabır bilgelik ve uysallığı simgeler.

Balina Dövme Modelleri

: Denizin memelisi olan balina, insanlığı zekâsı ve sosyal doğasıyla büyülemiştir. Bir balina ruhu sizin koruyucunuz olduğunda bu uyumun, iletişimin ve zekânın alametidir. Balina dövmeleri genelde ayak bileğinde ve aşağı sırt bölgesinde yapılır.

Kedi Dövme Modelleri

: Binlerce yıl önce ilk olarak mısırlılar tarafından evcilleştirilen kedi, dünyanın dört bir yanında birçok kadın ve erkeğin kalbinde ve evinde kendine yer açmıştır. Kedi özgürlük, çabuk iyileşme ve düşünce özgürlüğünün simgesidir.

Köpek Dövme Modelleri

: Kalıcı yoldaş ve insanoğlunun en yakın arkadaşı olan köpek insanlara diğer hayvanların olmadığı bir biçimde bağlıdır. Doğasına uygun olarak, köpek sadakatin ve dostluğun simgesidir. Birçok insan dövme motifi olarak kendi aile köpeklerinin portresini vücutlarına işlemişlerdir.

At Dövme Modelleri

: Çağlar boyunca kendini insanlığa adamayı seçmiş büyük gücün ve kuvveti simgeleyen atlar insanı büyülemiştir, atın totemi özgürlük, kuvvet ve harekettir.

Papağan Dövme Modelleri

: Bu güzel, renkli kuşlar inanılmaz dövme motifi oluştururlar. Gri, yeşil, mavi, ya da kırmızı olan papağanların güzelliği ve mimik kabiliyeti onları bize sevdirdi. Koruyucu olarak papağan, bize iletişim, aydınlanma yükselme, güzellik ve komiklik sağlar.

Aslan Dövme Modelleri

: Ormanın kralı aslan gurur, liderlik ve cesareti temsil eder.

Kertenkele Dövme Modelleri

: Tehlikeden kaçmak için kuyruğunu bırakıp giden kertenkele totemi bize oluruna bırakma ve kendini koruma prensiplerini gösterir. Polenezyan kabilelerinde rastlanan gecko dövmesi kertenkele dövmeleri arasında en yaygın olanlarıdır.

Kaplan Dövme Modelleri

: Büyük kedilerin içinde en büyüğü olan kaplan büyük gücün ve iktidarın simgesidir. Eğer kaplan son zamanlarda koruyucunuz olduysa yeni maceralara ve gücünüzün ve ihtirasınızın uyanışınıza hazır olun.

Jaguarlar, Panter Dövme Modelleri

: gizlenmiş olmuş jaguarlar ve panterler gizlenme ustalarıdır. Bu yırtıcı ve öldürücü hayvanlar avlanırken gizlenme yeteneklerine güvenirler. Totem olarak jaguar oldukça gizemli ve çekici bir hayvandır.

Akrep Dövme Modelleri

: Güçlü bedeni ve ölümcül iğnesiyle bilinen akrep gelecek tehlikeleri veya zor dönüşümleri haber verir.

Dragon Dövme Modelleri

: Genelde dragon, uzun ömür, bilgelik, sonsuzluk ve dünyalar arasında dolaşabilmeyi simgeler. Dragonun iyileştirici güçleri vardır.

ÇİÇEKLER BİTKİLER


Nergis Dövme Modelleri

: Umut, karşılıksız sevgi ve saygıyı simgeler.

Papatya Dövme Modelleri

: papatyalar masumiyeti simgeler. Yinede bazı papatyaların kendi eşsiz anlamları vardır. Beyaz yabani papatya “düşüneceğim “ anlamındadır. Renkli papatyalar güzelliği simgeler. Michealmas papatyaları “elveda” demektir. Keltik efsanesine göre papatyalar doğarken ölen çocukların ruhundan çıkmıştır. Tanrı papatyaları dünyanın dört bir yanına yas tutan ebeveynleri neşelendirmek için serpiştirmiştir.

Hibiscus Dövme Modelleri

: yani namı diğer amber çiçeği, zarif güzelliğin bir simgesidir. Önceleri güney Çin in ılık ikliminde yetişiyorduysa da, sonraları Pasifik okyanusunu aşmış, ve nihayetinde 1842 yılında Amerika birleşik devletlerine kadar ulaşmıştır.

Zambak Dövme Modelleri

: Su zambağı: kalbin saflığı. Kurbağa zambağı: Kılık değiştirme, kaplan zambak: “Beni sevmeni istiyorum “ beyaz zambaklar: saflık ve sevimlilik. Ve sarızambaklar flörtü simgeler. Bir Çin atasözü der ki eğer cebinde sadece iki peni varsa biriyle ekmek diğeriyle zambak al.

Nilüfer ( lotus ) Dövme Modelleri

: Amber çiçeği gibi evrensel olarak yabancılaşmış sevgi ve bu sevginin gerektirdiği boş arzuları sembolize eder. Nilüfer çiçeğinin vatanı mısır ve Hindistan’ da bulunur.

Gül Dövme Modelleri

: Oldukça popüler bir dövme modeli olan gül farklı sebeplerden dolayı herkes için başka bir şeyi simgeler.

Günebakan Dövme Modelleri

:Clytia'nın yunan mitolojisine göre güne bakan çiçeklerinin oldukça romantik bir hikâyesi vardır. Clytia güzel bir su perisidir ve güneş tanrısı olan apolloyu sever. Apolloyu görebilmek için 9 gün boyunca dimdik duru bir şekilde onu bekler, onun ilgisini çekmek için bekler durur ve apollonun ilgisini çekemediğinden sonunda güne bakan çiçeğine dönüşür.

Zambak Dövme Modelleri

: genelde doğu bölgesinde ölümsüzlüğü ve sonsuz yaşamı simgeler.

DİNİ MOTİFLER


Haç İşareti Dövme Modelleri

: farklı tasarım ve çeşitlilikte olan haçlar, Hıristiyanlar arasında oldukça popüler olan dövmelerdendir. Ayrıca Protestanlar haç işaretlerinin yanına dövme olarak kendi kiliselerinin amblem ve mührünü yaptırırlar.

Tavus Kuşu Dövme Modelleri

: Hıristiyan tarihinin ilk zamanlarının sembolü olarak kullanılır. Tavus kuşu tüylerini her kabarttığında yeni tüyler eski tüylerinin güzelliğini bastırır.

Anka Kuşu ( feliks ) Dövme Modelleri

: ölüp yeniden küllerinden doğan Anka kuşu yeniden diriliş anlamında Hıristiyanlarca kullanılan bir dövmedir.

Buğday başı Dövme Modelleri

: yaşam kaynağını ve ekmeğini simgeler.

Pelikan Dövme Modelleri

: Bu su kuşu yavrularını beslemek için kendi göğsünden kan akıttığından ilk Hıristiyanlara vefa anlamında yapılan bir dövmedir.

Palmiye Yaprağı Dövme Modelleri

: İsa’nın Kudüs e son gelişinde ona tapınmayı ve selamlamayı simgeleyen palmiye yaprağı manevi değerlerin simgesidir.

Çoban Dövme Modelleri

: Genelde omzunda bir koyun taşırken çizilen çoban bizim manevi çobanımız olan İsa’nın şefkatini simgeler.

Yağmur Bulutları Dövme Modelleri

: Halos diye de bilinen yağmur bulutları genelde İsa Meryem ve aziz motiflerine ek olarak kullanılır.

Gemi Dövme Modelleri

: Zor ve kasırgalı denizlerde ilerleyen gemi motifi kiliselerin tüm tehlikeler rağmen ayakta kaldığını simgeler.

Lamba Dövme Modelleri

: Genellikle cinlerle birlikte kullanılan lamba gaz lambası şeklindedir. Lamba genelde tanrı kelimesini simgeler.

Balık Dövme Modelleri

: Yunan kelimesi olan ICTHUS yani balık İsa, tanrının oğlu, kurtarıcı anlamında olup, bir Hıristiyan kuma bir çubuk yardımıyla başlığın bir kısmını çizer diğer insanda inanan biriyse eğer gelir ve bu şekli tamamlar. Yani balık Hıristiyanlığın bir simgesidir.

Mum Dövme Modelleri

: Dünyanın ışığı olan İsa’yı takip ettiğinin onun yolundan gittiğinin bir simgesidir.

Kuğu Dövme Modelleri

: Vaftiz sırasında tanrının ruhunun İsa üzerine olmasını simgeleyen kuğu şimdi genellikle trinity’ nin kutsal ruhunu simgeler.

Celtik Dövme Modelleri

: Eğer celtik dövme modeline uygun bir Hıristiyan dövmesi arıyorsanız iç içe geçişmiş 3 halka en uygunu olur. Bu aynı boyuttaki iç içe geçmiş üç halka eşitliği, bütünlüğü, birliği ve baba oğul kutsal ruh dediğimiz tanrısal üç varlığı simgeler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Etiketler

akrep dövmesi anlamları aslan dövmesi at dövmesi atatürk dövmeleri atatürk imza dövmeleri ayak ayak dövmesi bacak bacak dövmeleri bacak tattoo balık dövmesi bayan bayan dövme bayan dövme desenleri bayan dövmeci bayan dövmeleri bayan dövmesi bayan kol dövmeleri bayan omuz dövmesi bayan piercing bayan tattoo bayan tattoos bel dövmeleri bel tatto bileğe dövme bilek bilek dövmeleri bilek dövmesi blossom boyun dövmeleri celtic dövmeler cherry çiçek dövmeleri deniz yıldızı desen desenler designs dovme dovmeler dovmeleri dovmesi dövme dövme 2013 dövme cizimleri dövme desen dövme deseni dövme desenleri dövme fiyatları dövme gizleme dövme indir dövme kaldırma dövme kataloğu dövme kremleri dövme modeli dövme modelleri dövme modelleri 2013 dövme motifleri dövme nasıl yapılır dövme nedir dövme sanatı dövme sildirme dövme silme dövme sitesi dövme yapmak dövme yaptırma dövme yaptırmak dövme yazıları dövmeci dövmeciler dövmeler ejderha dövmeleri erkek erkek dövmeleri figür foot tattoos galatasaray dövmesi geçici geçici dövme gögüs dövmeleri göğüs dövmeleri güzel güzel dövmeler hayvan dövmeleri imza dövmesi indir indir dövme kadın dövmeleri kalça dövmeleri kalıcı dövme kalp dövmesi kalp tattoo kanat kanat dövmeleri kanatlı kalp tattoo kartal kartal dövmesi kartal tattoo kedi dövmesi kelebek kelebek dövmesi kertenkele tattoo koi balığı kol kol dövmeleri kol dövmesi kol için dövme kola dövme kuru kuş dövmesi lazer dövme lazer dövme sildirme lazerle dövme sildirme lazerli dövme sildirme melek meme dövmeleri meme tatto model modeller Modelleri omuz dövmeleri omuz dövmesi omuz tattoo omuza dövme parmak dövmeleri parmak dövmesi parmak yazı dövmesi parrot tattoo peri dövmesi Piercing renkli dövmeler resimleri rose sırt dövme deseni sırt dövme modelleri sırt dövmeleri sırt dövmesi sırta dövme sildirme simli dövme simli dövmeler simli tattoo tatto tatto desenleri tatto indir tattoo tattoo 2013 tattoo bayan tattoo çizim tattoo desen tattoo desenleri tattoo designs rose tattoo indir tattoo kartal tattoo kol tattoo model tattoo modelleri tattoo resimleri tattoo women tattoo yaptırma Tattoos trend trend dövme trend modeller tribal dövme tribal dövmeler tribal tattoo tüy dövmeleri Ünlülerin dövmeleri vucut dövmeleri yazı dövmeleri yeni dövme modelleri yeni tatto yılan dövmeleri yıldız dövme modelleri yıldız dövmeleri yonca tattoo zar dövmesi